2014. január 30., csütörtök

Kálmán Vera: Az egyes személyi jövedelemadó bevallástípusok választásának feltételei







A személyi jövedelemadóról szóló bevallás elkészítése a magánszemélyek kötelezettsége, melyet önadózással, munkáltatói adómegállapítás révén vagy az adóhatóság közreműködését kérve teljesíthetnek.


A munkáltatóknak 2009 óta joguk van dönteni arról, hogy vállalják vagy sem munkavállalóik személyi jövedelemadó-bevallásának (a munkáltatói adómegállapításnak) az elkészítését. Ha a munkáltató úgy dönt, hogy ezt nem vállalja, köteles tájékoztatnia alkalmazottait arról, hogy az önadózás keretében lehetőségük van az adóhatóságot kérni személyi jövedelemadó bevallásuk elkészítésére: vagyis az egyszerűsített bevallást választani, esetleg tehetnek adónyilatkozatot: más szóval „söralátét”-et nyújthatnak be, vagy ha ezek közül egyikre sem jogosultak, akkor személyi jövedelemadó-bevallást kell készíteniük. Természetesen arról is informálniuk kell munkatársaikat, hogy melyik mit jelent, és mik a feltételeik.

Cikkünkben arra törekszünk, hogy a személyi jövedelemadó-bevallás összes lehetséges módozatát teljes körűen ismertessük.



1. Önadózás

A normál szabályok szerinti önadózást, azaz a személyi jövedelemadó bevallás saját elkészítését és benyújtását bárki választhatja, illetve kötelező választania, ha az egyszerűsített bevallási feltételeknek – melyek esetén az adóhatósági közreműködés kérhető – nem felel meg. Megvalósulhat az önadózás az adóhatóság közreműködésével is egyszerűsített bevallás formájában, továbbá adónyilatkozattal.
  • Szja-bevallás elkészítése (adóbevallás adóhatósági közreműködés nélkül)
Az adóhatóság közreműködése nélküli önadózás esetén a munkáltató egyetlen kötelezettsége, hogy 2014. január 31-ig a munkavállaló részére kifizetett munkabérről, illetve levont adóelőlegekről összesítő nyilatkozatot (M30 nyomtatvány) és a járulékokról igazolást adjon ki a magánszemélynek. Ez a kötelezettség egyébként fennáll minden további adózási esetben is.

A fenti igazolás alapján a munkavállaló önmaga köteles a 1353 számú személyi jövedelemadóról és kapcsolódó járulékokról szóló 2013-as bevallását elkészíteni, és 2014. május 20-ig (bizonyos esetekben 2014. február 25-ig) az adóhatósághoz benyújtani papír alapú nyomtatványon vagy elektronikus úton az Ügyfélkapun keresztül. (A nyomtatvány letölthető: www.nav.gov.hu oldalról.)
  • Egyszerűsített bevallás adóhatósági közreműködéssel
Az egyszerűsített bevallás a magánszemély kérésére az adóhatóság közreműködésével történik.

Feltétele, hogy az adózó
  • kizárólag olyan bevallásköteles bevétellel rendelkezzen, amelyből a munkáltató adót/adóelőleget vont le, vagy ingó vagyontárgy, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származik,
  • nem volt egyéni vállalkozó vagy őstermelő, és egyéb ok miatt sem kötelezett önadózásra,
  • az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerinti közteherviselést választott.
Nem akadálya az egyszerűsített bevallás választásának, ha valaki adókedvezményt érvényesít, vagy az adója 1+1%-ról rendelkezik.

A munkavállaló az adóhatóság által 2014. január 31-ig kipostázott bevallás csomagban található nyomtatványon (1353NY) vagy elektronikus úton 2014. február 17-ig köteles bejelenteni, hogy az egyszerűsített bevallás lehetőségét választja. Ehhez egy formanyomtatványt (1353NY, amely letölthető a www.nav.gov.hu oldalról a kiemelt témák SZJA címszó alatt) kell kitölteni és a fenti határidőig beküldeni, melyben szerepelnek a magánszemély azonosító adatai, továbbá a 2013-as évi jövedelmeket érintő adatok, amelyek egyébként nem állnának az adóhatóság rendelkezésére. A határidő lejárta után az egyszerűsített bevallás választására már nincs lehetőség.

Az adóhatóság a nyomtatványon szereplő adatok alapján elkészíti az egyszerűsített adóbevallást, melyet 2014. április 30-ig megküld az adózónak, illetve közli a bevallás alapjául szolgáló adatokat. Ha a magánszemély adózó nem ért egyet a bevallásban foglalt adatokkal, azokat javíthatja.

A bevallást, a szükséges javított adatokkal együtt 2014. május 20-ig kell az adóhatóság részére visszaküldeni, ellenkező esetben marad az adóhatóság által elkészített és megküldött bevallás. Ekkor kell az 1+1%-ról szóló rendelkező nyilatkozatokat is csatolni. Az adóhatóság a javított adatoknak megfelelően ismét elkészíti az immár korrigált bevallást, melyről 2014. június 20-ig értesítést küld.

Az adó megfizetésének határideje javítás hiányában 2014. május 20-a, javítás esetén az értesítés kézhezvételét követő 30 nap. Az elektronikusan beadott bevallásoknál azonban még javítás esetén is május 20-áig kell megfizetni az adót.

A visszatérítendő adó kiutalására az adóhatóságnak 30 nap áll rendelkezésre, melyet a bevallás beérkezésétől, egyéb javítás esetén az adóhatóság értesítésének kézhezvételétől kell számítani.
  • Adónyilatkozat („söralátét”)
Az adózó 2014. május 20-ig az erre a célra rendszeresített nyomtatványon (1353ADÓNYILATKOZAT) adónyilatkozat formájában is teljesítheti személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettségét az alábbi adatok megadásával:
  • természetes személyazonosító adatok, lakcím, adóazonosító jel,
  • valamennyi SZJA törvény szerinti adóévi adóköteles jövedelem együttes összege,
  • éves személyi jövedelemadó kötelezettség,
  • levont személyi jövedelemadó előleg.
Ennek azonban komoly feltételei vannak: személyi jövedelemadójának bevallására csak az használhatja a söralátétes formát, aki 2013-ban
  • kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól (vagyis bért fizető kifizetőtől, valamint a személyes közreműködés ellenértékét kifizető társas vállalkozástól) kapott jövedelmet;
  • az adóelőleget megállapító munkáltató(k) által levont adó: az adóelőleg és a ténylegesen fizetendő adó különbözete az adóévben az 1 000 Ft-ot nem haladja meg;
  • az előző pontba nem tartozó kifizető(k) az adót hiánytalanul levontá(k);
  • költséget (kivéve a 10% költséghányadot) az adóelőleg megállapítása során nem számolt/számol el;
  • belföldi illetőségű volt;
  • nem volt egyéni vállalkozó, vagy az egyéni vállalkozói tevékenységét az adóév egészében szüneteltette;
  • mezőgazdasági őstermelőként nem köteles adóbevallás benyújtására, és nem él a nemleges nyilatkozat benyújtásával;
  • nem választotta fizető-vendéglátó tevékenységére a tételes átalányadózást;
  • nem szerzett olyan jövedelmet, amely után adót az adóbevallásban kell megállapítania, így különösen nem szerzett ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó vagy ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelmet;
  • nem szerzett olyan jövedelmet, amely után egészségügyi hozzájárulást kell(ett) megfizetni;
  • a közterhek teljesítéséhez nem választotta az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerinti közteherfizetést;
  • nem szerzett külföldön (is) adóztatható jövedelmet;
  • nem kapott osztalékelőleget, továbbá a jóváhagyott osztalék adójával szemben az adóévet megelőzően felvett osztalékelőlegből levont adót nem számolt el (a 13M30-as igazolás 42. sorában nem szerepel adat);
  • az adójáról rendelkező önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatot, valamint nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot nem adott, továbbá
  • az adóelőleg megállapítása során az összevont adóalapjából családi kedvezményt – megosztás nélkül – (13M30-as 21. sora), az adóból súlyos fogyatékosság miatti adókedvezményt (13M30-as 34. sora) 
    • egyáltalán nem érvényesített,
    • csak egy adóelőleget megállapító munkáltatónál érvényesített,
    • több adóelőleget megállapító munkáltatónál érvényesített, és nem állt fent párhuzamosan munkaviszonya a több adóelőleget megállapító munkáltatójával,
    • a korábbi munkaviszony megszűnésekor, a munkáltatójától kapott adatlapot a következő munkáltatója számára átadta, 
    • a későbbi munkáltató az adó, adóelőleg megállapításakor, a kedvezmények figyelembe vételekor a korábbi munkáltató által igazolt adatokat is figyelembe vette, azzal, hogy az adóelőleg levonásánál figyelembe vett összeggel megegyező összegű családi kedvezményt, súlyos fogyatékosság miatti adókedvezményt érvényesített. 
Az összesítő nyilatkozaton (M30-as nyomtatvány) a munkáltató köteles a magánszemélyt tájékoztatni arról, hogy az adónyilatkozatot a rendelkezésére álló adatok alapján a magánszemély választhatja-e vagy sem.

2. Munkáltatói adómegállapítás

Amennyiben azt a munkáltató felajánlotta, a magánszemélynek január 31-ig (a 13NY29 számú nyomtatványon) kell nyilatkoznia a munkáltatójának arról, hogy kéri-e vagy sem a munkáltatói adómegállapítást. A munkáltatónak pedig 2014. február 12-ig kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak azokat a munkavállalókat, akik 2013-ra a munkáltatói adómegállapítást választották.

Amennyiben a munkáltató vállalja az adó megállapítását, a nyilatkozat a jogkövetkezmények szempontjából a magánszemély bevallásának minősül.

A nyilatkozat mellett a munkavállalónak 2014. március 20-ig át kell adni az időközben hozzá megérkezett igazolásokat. Mindezek alapján a munkáltató 2014. május 20-ig állapítja meg az adót, erről igazolást ad, majd 2014. június 10-ig elektronikus úton tesz bevallást az adóhatósághoz.

Ezt a bevallástípust az választhatja, aki megfelel az alábbi feltételeknek:
  • 2013-ban kizárólag bérjövedelemmel és az alább felsorolt bevételekkel rendelkezett:
    • adóköteles társadalombiztosítási ellátás;
    • családtámogatási ellátás;
    • önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők illetménye;
    • a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátás (munkanélküli járadék);
    • belföldről származó nyugdíj.
  • rendelkezik a korábbi munkáltató/k által kiállított igazolással az ott szerzett jövedelemről.
Azok is kérhetik a munkáltatói adómegállapítást, akik adókedvezményt érvényesítenek (pl. biztosítás, önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat) vagy az adójuk 1+1%-ról rendelkeznek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.