2014. január 24., péntek

Jancsa-Pék Judit: Külföldiek, mint magyar áfa-alanyok, avagy mikor kell adószámot igényelni? 2. rész







Megállapítottuk, hogy az Áfa tv. értelmében a teljesítési hely és az adófizetésre kötelezett személyének meghatározása alapján a külföldi vállalkozó Magyarországon köteles az áfa megfizetésére, így kötelező számára az áfa regisztráció. Mi a teendője?




Mi a regisztráció menete, mi szükséges hozzá?

Gazdasági társaság esetén a T201-es nyomtatvány kitöltésével regisztrálhat.


A regisztrációhoz az alábbi dokumentumokra van szükség:
  • Külföldi vállalkozás cégkivonata (eredeti vagy hiteles másolat);
  • A külföldi vállalkozás 30 napnál nem régebbi, eredeti adóhatósági igazolása, mely a külföldi vállalkozás adóalanyiságát bizonyítja;
  • A külföldi vállalkozás vezető tisztségviselőjének közjegyző által hitelesített aláírási címpéldánya;
  • A vezető tisztségviselő személyét igazoló dokumentum fénymásolata;
  • Meghatalmazás a képviseletre.
Az Európai Unión kívüli országokra szigorúbb előírások érvényesülnek: a Közösség területén kívül bejegyzett vállalkozások esetén pénzügyi képviselő megbízása kötelező, illetve belföldi bankszámlát is nyitnia kell. A kérvény benyújtását követően általában 2 héten belül kapja meg az adószámot az igénylő.

Mi jön az adószám megállapítása után?

Az adószám kiadását követően a külföldi vállalkozás számláit már az új magyar adószámok (belföldi és közösségi adószám) használatával kell kiállítania és bevallásait is a magyar cégek-hez hasonlóan kell beadnia.

A bevallások benyújtásához azonban először egy meghatalmazott útján elektronikus regisztráció szükséges (180-as formanyomtatvány) az adóhatósági ügyfélkapu rendszerhez. Ez a második regisztráció lényegében összekapcsolja az immár magyar adószámmal rendelkező külföldi vállalkozót és magyar meghatalmazottját pl. magyar adótanácsadóját az adóhatóság elektronikus rendszerében, hogy az a vállalkozás nevében az adóbevallásokat benyújthassa, az adófolyószámlát lekérhesse, illetve egyéb adóügyeket intézhessen elektronikus úton.

Amennyiben a magyar áfa regisztráció késve, azaz a gazdasági tevékenység megkezdése után, arra visszamenőleges hatállyal történt, akkor a külföldi vállalkozásnak korábban kiállított számláit szükséges lehet módosítani. A késve felszámított áfa és az elmulasztott bevallások pótlása bírsággal járhat, ezért annak elkerülése, csökkentése érdekében ilyen esetben mindenképpen érdemes adótanácsadóval konzultálni.

Adótanácsadóval való egyeztetést igényel még tapasztalataink szerint a magyar szabályoknak megfelelő számlaformátum kialakítása is, mert bár a számlázás szabályai Európai Uniós rendszeren alapulnak, a magyar szabályok speciális rendelkezéseket is tartalmaznak, amelyek sokszor nehezen teljesíthetőek a külföldiek számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.